flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оглядактуальноїсудової практики ККС ВС за листопад 2023 року

01 січня 2024, 09:39

Верховний Суд підготував оглядактуальноїсудової практики Касаційногокримінального суду у складі ВС за листопад 2023 року.

В оглядівідображенонайважливішіправовіпозиції та висновки з кримінального та кримінальногопроцесуального права, якіматимутьзначення для формуванняєдностісудової практики.

Зокрема, у сферікримінального права констатовано, що:

– зловживаннямвладою є протиправневикористанняповноважень, правомочностей і можливостей, похіднихвід прав, обов’язків, гарантій, а також пільг та інших благ, якібезпосередньопов’язанізіздійсненнямфункційпредставникавлади;

– подвійненакладеннядержавнимвиконавцемстягнення у виді штрафу відповідно до Закону України «Про виконавчепровадження» на боржника за невиконання без поважних причин у встановлений строк судового рішення, щозобов’язуєборжникавиконатипевнідії, та рішення про поновлення на роботі не виключаєподальшоїможливостіпритягненняборжника до кримінальноївідповідальності за невиконання судового рішення (ст. 382 КК України).

У сферікримінальногопроцесуального права, середіншого, встановлено, що:

– при вирішенніпитаннястосовнокомпетенції установи, яка проводить експертизу і є державною в розумінні ст. 7 Закону України «Про судовуекспертизу», слідвиходити не з організаційно-правовоїформиздійснення нею діяльностіабоформиїївласності, а зісфериуправлінняїїдіяльністю та організації державного контролю;

– долучення стороною обвинувачення до матеріалівдосудовогорозслідування при виконаннівимог ст. 290 КПК Україниухвалислідчогосудді, якоюнаданодозвіл на використаннярезультатів НСРД з іншогокримінальногопровадження, під час проведенняякої були виявленіознакикримінальногоправопорушення, яке розслідується в цьомукримінальномупровадженні, свідчить про виконання органом досудовогорозслідування в повномуобсязіположень ч. 12 ст. 290 КПК України та є достатньою правовою підставою для використаннярезультатів НСРД навіть за відсутності в матеріалахкримінальногопровадженняухвалислідчогосудді про наданнядозволу на проведеннявказаної НСРД.

Упродовж листопада 2023 року ККС ВС висловлював також інші, не меншактуальніправовіпозиції, яківисвітлено в оглядісудової практики.