flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оглядсудової практики Касаційногокримінального суду у складі Верховного Суду за грудень 2023 року

12 лютого 2024, 14:23

Верховний Суд опублікувавчерговийоглядсудової практики Касаційногокримінального суду у складі Верховного Суду.

В оглядівідображенонайважливішіправовіпозиції і висновки з кримінального та кримінальногопроцесуального права, щомістяться в постановах Касаційногокримінального суду, ухвалених у грудні 2023 року, якіматимутьзначення для формуванняєдностісудової практики. Середцихвисновківслідвиокремититакі.

У сферікримінального права:

– акцентовано на тому, щоподаннясуб'єктомдекларуваннядекларації особи, уповноваженої на виконанняфункційдержавиабомісцевогосамоврядування, передбаченої Законом України «Про запобіганнякорупції», у паперовійформі з оглядуна  релігійніпереконання та мотиви, а не в електронномувиді шляхом заповнення на офіційномувебсайті НАЗК за формою, щовизначаєтьсяцим агентством, не свідчить про відсутність у діянніцієї особи прямого умислу на неподаннявказаноїдекларації;

– констатовано, щозвільнення особи на підставі ч. 1 ст. 78 КК Українивідпокарання, призначеного за попереднімвироком, та похідневідцьогопогашеннясудимості за цимвироком на підставі п. 1 ч. 1 ст. 89 КК Україниунеможливлюєзастосування судом ч. 4 ст. 70 КК України.

У сферікримінальногопроцесуального права:

– встановлено порядок визначенняостаннього дня строку досудовогорозслідування та зауважено на послідовномуйогообрахунку;

– вирішенопитаннящодоможливостіоскарження в апеляційному порядку ухвалслідчогосудді: про зобов’язання прокурора закритикримінальнепровадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України; про наданнядозволу на проведенняобшуку; про залучення судового експерта-психолога для проведеннясудово-психологічноїекспертизиіззастосуваннямкомп'ютерногополіграфа.

Упродовжгрудня 2023 року ККС ВС висловлював також інші, не меншактуальніправовіпозиції, яківисвітлено в оглядісудової практики.

Ознайомитисьізоглядсудової практики Касаційногокримінального суду у складі Верховного Суду за грудень 2023 року можна за посиланням.