flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо стану розгляду справ в Селидівському міському суду Донецької області.

17 серпня 2017, 14:32

Шановні громадяни, повідомляємо Вам про обставини та умови, в яких судді Селидівського міського суду відправляють правосуддя.

Розпорядженням Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 2710/38-14 від 02.09.2014 року змінено територіальну підсудність справ Ворошиловського районний суд міста Донецька та передано Селидівському міському суду Донецької області.

Розпорядженням Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ №18/0/38-16 від 31.03.2016 року внесені зміни в вищезазначене розпорядження, якими підсудність справ Авдіївського міського суду Донецької області також передано Селидівському міському суду Донецької області.

Таким чином, на сьогоднішній день, Селидівський міський суд Донецької області розглядає справи підсудні трьом судам: Ворошиловському районному суду міста Донецька, Авдіївському міському суду Донецької області, Селидівському міському суду Донецької області, який самостійно обслуговує територію 7 населених пунктів: м. Селидове, м. Українськ, м.Гірник, смт. Курахівка, смт. Цукуріно, смт. Острий, с. Вишневе.

Відповідно до наказу Державної судової адміністрації України №843 від 08 серпня 2017 року визначено кількість суддів у місцевих загальних судах України, зокрема Селидівського міського суду Донецької області – 11.

Звертаємо увагу, що вищенаведеним наказом не визначено кількість суддів у Ворошиловському районному суді міста Донецька та Авдіївському міському суді Донецької області.

Отже відповідно до положень п. 3 наказу ДСАУ №843 кількісний склад суддів в судах, які не визначені в цьому наказі, визначається раніше прийнятим наказом. Таким є наказ ДСАУ №133 від 15 жовтня 2014 року, яким визначено кількісний склад суддів у Ворошиловському районному суді міста Донецька – 13 суддів, та в Авдіївському міському суді Донецької області – 4 судді.

Таким чином, на сьогоднішній день, Селидівський міський суд Донецької області розглядає справи підсудні трьом судам загальної юрисдикції, в яких загальна чисельність суддів повинна становити – 28 суддів.

На теперішній час в штаті Селидівського міського суду перебуває 7 суддів, з яких одна суддя не відправляє правосуддя у зв’язку із закінченням строку повноважень судді, ще одна суддя не відправляє правосуддя через перебування в декретній відпустці. Таким чином працюючих суддів всього 5. Через перебування деяких суддів у чергових відпустках, наразі працює лише двоє суддів.

Відповідно до Положення про порядок планування видатків судів на основі очікуваного результату, рекомендованого рішенням Ради суддів України від 16 вересня 2016 року № 61 та затвердженого Головою Державної судової адміністрації України, модельна справа – це судова справа з умовним строком її розгляду протягом 8-годинного робочого дня.

Щорічно на основі вибіркових статистичних досліджень за звітний рік визначається середньостатистична тривалість роботи суддів. Результативний показник для планування на основі результату видатків споживання на 2017 рік «Модельне навантаження на суддю» становить 183 модельні справи на 1 суддю на рік.

Доповідаємо, що на сьогоднішній день, працюючі судді Селидівського міського суду Донецької області з початку 2017 року отримали понад 1000 справ та матеріалів кожний. Крім того, за результатами роботи Селидівського міського суду Донецької області визначені базові показники ефективності діяльності суду за 1 половину 2017 року, зокрема:

кількість справ і матеріалів, що надійшли до суду – 4244;

кількість розглянутих справ і матеріалів – 4018;

середня кількість розглянутих справ на одного суддю – 804;

відсоток розглянутих справ – 94,67;

відсоток скасованих судових рішень – 0,9;

кількість судових засідань з використанням режиму відеоконференц- зв’язку – 213;

кількість виклику осіб до суду з використанням sms-повідомлень – 3216;

 

Зазначені показники свідчать про те, що середня кількість розглянутих справ і матеріалів на одного суддю майже десятикратно перевищує нормативне навантаження, при цьому відсоток скасованих рішень складає менше 1 %.

Крім того, деякі особи намагаються добитися винесення неправосудного рішення по справі та вчиняють тиск на суддів. Так 7 липня 2017 року приблизно о 12 годині під будівлею суду група невідомих осіб із прапорами з написом «Національний корпус» шляхом проведення вуличної акції з погрозами на адресу суддів та заявами про вжиття більш радикальних заходів у разі постановлення виправдувального вироку, вимагали винесення неправосудного рішення.

З даного приводу судді звернулись до Вищої ради правосуддя, Генерального прокурора України та поліції. Натомість відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за даним фактом не були внесені.

Крім того, за заявою Народного депутата України 04.08.2017 року прокуратурою Донецької області внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом постановлення неправосудного рішення суддями Селидівського міського суду Донецької області, через винесення виправдувального вироку. Зазначений вирок суду ще не переглянутий в суді апеляційної інстанції. Вважаємо такі дії втручанням в діяльність судових органів та неприпустимим в цивілізованому суспільстві тиском на суддів, який порушує принцип незалежності та неупередженості судді, та таким, що принижує авторитет як окремих суддів так і  всієї судової влади взагалі.

На засіданні 15 серпня 2017 року Вища рада правосуддя http://www.vru.gov.ua/news/2616 з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за результатами розгляду повідомлень суддів Селидівського міського суду Донецької області ухвалила рішення внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за заявою керівника апарату Селидівського міського суду Донецької області від 7 липня 2017 року з приводу подій, які мали місце того самого дня біля будівлі зазначеного суду.

Все вищенаведене, свідчить про те, що попри складні умови праці, зумовлені надмірним навантаженням через відсутність необхідної кількості працюючих суддів, не дивлячись на погрози та тиск, судді Селидівського міського суду Донецької області залишаються вірними присязі Українському народові, кожного дня об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно, справедливо та кваліфіковано здійснюють правосуддя від імені України. Тим самим забезпечують виконання обов’язків України, регламентованих ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод – права на справедливий суд та доступ до правосуддя.

Враховуючи такі обставини, просимо громадськість і всіх осіб, за участю яких розглядаються справи в Селидівському міському суді Донецької області, з розумінням віднестись до строків розгляду справ, утриматись від проведення всякого роду акцій і демонстрацій в суді та поруч з будівлею суду, дотримуватись правил поведінки в суді, бути ввічливими та з повагою ставитись до суддів і працівників апарату суду.

 

Прес-служба Селидівського міського суду Донецької області.