flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розроблений посібник для суддів «Місцеві вибори 2020»

06 жовтня 2020, 08:59

Нагадуємо, що у вересні 2020 року вийшов друком посібник для суддів «Місцеві вибори 2020» розроблений Національною школою суддів спільно з IFES Україна.                               

 У посібнику узагальнено та висвітлено міжнародні стандарти у сфері виборів, зміст положень Конституції України, Виборчого кодексу України, інших законів та прийнятих з метою реалізації їх положень підзаконних актів з питань організації підготовки та проведення місцевих виборів. Особлива увага приділена новелам правового регулювання.                         

Досліджена практика застосування відповідних правових актів судами під час врегулювання виборчих спорів. Зокрема, розкрито питання виборчих систем,територіальної організації місцевих виборів, системи та статусу виборчих комісій, реалізації активного та пасивного виборчого права, здійснення передвиборної агітації та її фінансування, організації та проведення голосування, підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування і результатів виборів.                                                                                                           

Особливий наголос у ньому зроблено на нормах процесуального права, яке застосовується при вирішенні судами виборчих спорів. У посібнику також надано характеристику виборчого спору, розкрито основні правила розгляду та вирішення виборчих спорів – як в контексті вимог чинного Кодексу адміністративного судочинства України, так і міжнародних стандартів. Виклад теоретичних питань супроводжується навчальними вправами та найбільш поширеними запитаннями (і відповідями на них), які виникають в процесі вирішення виборчих спорів. Учасниками колективу, який підготував посібник є заступник директора тестологічного центру Національної школи суддів України Михайло Цуркан, доцент кафедри адміністративного права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Надія Писаренко та асистенти кафедри конституційного права України Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Богдан Мохончук і Павло Романюк.

Завантажити посібник для суддів «Місцеві вибори 2020» 

Джерело:  Національна школа суддів України