flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміниу порядкуспадкування

12 лютого 2024, 14:25

30 січня 2024 року набувчинності Закон Українивід 08.11.2023 № 3450-IX «Про внесеннязмін до Цивільного кодексу Українищодовдосконалення порядку відкриття та оформленняспадщини».

Статтю 1221 Цивільного кодексу Українивикладено в новійредакції, відповідно до якоїмісцемвідкриттяспадщини є останнємісцепроживанняспадкодавця. Якщомісцепроживанняспадкодавцяневідоме, місцемвідкриттяспадщини є місцезнаходженнянерухомого майна абоосновноїйогочастини, а за відсутностінерухомого майна – місцезнаходженняосновноїчастинирухомого майна. Якщоспадкодавець мав останнємісцепроживання на територіїіноземноїдержави, місцевідкриттяспадщинивизначаєтьсявідповідно до Закону України “Про міжнароднеприватне право”.

Також внесено зміни до Прикінцевих та перехіднихположеньЦивільного кодексу України, зокрема, пунктом 19 встановлено, що у періоддіївоєнного стану в Україніперебігпозовноїдавностізупиняєтьсяна строкдії такого стану.

Пунктом 20 визначено, що у періоддіївоєнного стану в Україні та протягомдвохроків з дня йогоприпиненняабоскасування у випадку, якщо смерть фізичної особи зареєстрованапізнішеніж через один місяць з дня смертітакої особи або дня, з якогоїїоголошенопомерлою, строки, встановленівизначенимистаттямиЦивільного кодексу України, обчислюються з дня державноїреєстраціїсмерті особи.

Згідно з пунктом 21, якщомісцемвідкриттяспадщини є тимчасовоокупованатериторіяаботериторія, на якій ведутьсяактивнібойовідії, заяви в межах спадковоїсправиподаютьсянотаріусу незалежновідмісцявідкриттяспадщини. Також визначено, що у разізаведенняспадковоїсправи не за місцемвідкриттяспадщини, вчиненнянотаріальних та іншихдійнотаріусомщодоспадщини та спільного майна подружжя (колишньогоподружжя) в межах спадковоїсправиздійснюється за місцемподанняпершої заяви.

Крім того, набувчинності Закон Українивід 08.11.2023 № 3449-IX «Про внесеннязмін до деякихзаконівУкраїнищодовдосконалення порядку відкриття та оформленняспадщини».

Вищезазначенізмінисприяютьзахисту прав спадкоємців і врегулюваннюособливостейспадкування у зв’язку з військовоюагресієюросійськоїфедерації.