flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо тиску на суддів

11 липня 2017, 14:05

З огляду на те, що 07.07.2017 року близько о 12 годині біля приміщення Селидівського міського суду Донецької області група невідомих осіб з прапорами «Національного корпусу» намагалася добитися винесення неправосудного рішення з погрозами на адресу суддів, прес-служба суду вважає за необхідне викласти наступну інформацію.

12.06.2017 року колегією суддів Селидівського міського суду Донецької області ухвалено виправдувальний вирок по кримінальному провадженню за обвинуваченням особи у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, де обвинувачення  підтримувала прокуратура Донецької області.

               Виправдувальний вирок - основний акт правосуддя, що має властивості обов'язковості, винятковості, незмінності, істинності і завершує стадію судового розгляду.

              Окрім того, вирок є один із засобів реакції держави в особі судової влади на діяльність посадових осіб, які здійснюють досудове розслідування, він спрямований на зведення до мінімуму помилок, допущених при досудовому розслідуванні.

             У зазначеному вироку надано оцінку діяльності посадових осіб, які здійснювали досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

             Вважаємо, що зазначені дії спровоковані саме окремими працівниками прокуратури Донецької області, з метою уникнення відповідальності за несумлінне виконання своїх обов,язків, виходячи з наступного.

             Групу осіб, 07.07.2017 року зі своїм «реквізитом» було організовано доставлено з іншого міста. Дані особи діяли за «замовленням» по заздалегідь затвердженому сценарію, оскільки жодного разу не були присутні у судових засіданнях і тому не могли бути обізнані по кримінальному провадженню, за яким ухвалено виправдувальний  вирок, а також з приводу нерозглянутих кримінальних проваджень за ч. 1 ст. 258-3 КК України, які перебувають на розгляді в суді.

               Вищевказані дії розцінюються суддями як втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою добитися винесення неправосудного рішення, спровокованого з боку окремих працівників прокуратури Донецької області,  які замість того, щоб доводити у суді належними та допустимими доказами винуватість особи в інкримінованому злочині, передбаченому ст. 258-3 КК України, вдаються до неприпустимих заходів, заборонених Законом.      Селидівський міський суд Донецької області  сприймає вищевказані події, як тиск на суддів, з приводу чого судді звернулись до Генерального прокурора та Вищої Ради Правосуддя.               Слід зауважити, що в 2014 році, коли декілька місяців в нашому місті орудували представники так званої «ДНР», Селидівський міський суд Донецької області, не маючи жодних гарантій щодо забезпечення безпеки працівників, не припиняв свою роботу та ухвалював рішення Іменем України.                Про існування в нашому регіоні такої великої кількості фізично міцних, нібито патріотично налаштованих осіб, стало відомо тільки після  подій, що сталися під будівлею суду. З даного приводу виникає питання : «Чому зазначені особи, які заявили, що «діють від імені народу України»,  обрали більш безпечний час та місце для проведення так званої «акції», а не сприяли умовам для здійснення правосуддя, коли у цьому дійсно була потреба у 2014 році?»

Прес-служба Селидівського міського суду Донецької області.