flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сімейні спори щодовизначеннямісцяпроживаннядитини: яка процедура вирішення

02 серпня 2023, 12:45

Сімейним кодексом України передбаченічіткіпроцедуривизначеннямісцяпроживаннядитини з одним ізбатьків.

Так, місцепроживаннядитинизалежитьвідїївіку та згодибатьків:

- для дітей до 10 роківмісцепроживаннявизначається за згодоюбатьків;

- для дітейвід 10 до 14 років – за спільноюзгодоюбатьків та самоїдитини;

- якщо батьки проживаютьокремо, дитинавікомвід 14 років сама визначає, з ким з батьківїйпроживати.

У випадку, коли батьки не можутьдійтизгодищодомісцяпроживаннямалолітньоїдитини (яка не досягла 14 років), спірможе бути вирішений органом опіки та піклування. Для цьогонеобхіднозвернутись до районної, районної в містахКиєві та Севастополідержавноїадміністрації, виконавчого органу міської, районної у містах, сільської, селищної ради.

Якщопитання не вдалосявирішити в такийспосіб, заяву про визначеннямісцяпроживаннядитиниможна подати до суду. В такому разі орган опіки та піклуванняприпиняєрозгляд заяви.

Позовназаява з необхідними документами подається одним ізбатьківдо судупершоїінстанції за зареєстрованиммісцемпроживаннячимісцемперебуваннявідповідача.

У судіпозивачунеобхідно буде довести, щовінвідповідально ставиться до виконаннябатьківськихобов'язків, маєзадовільний стан здоров'я, матеріальніможливості та забезпечуєналежніжитловіумови. Також буде врахованосталістьсоціальнихзв’язківдитини, їїпсихологічний стан, місценавчання та іншіобставини (шкідливізвичкибатьків, їхграфікироботитощо). При розгляді судом спорівщодомісцяпроживаннядитиниобов’язковою є участь органу опіки та піклування.