flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про актуальніпитання права на спадщину

16 серпня 2023, 09:06

Право на спадкуваннямають особи, визначені у заповіті. Проте у разівідсутностізаповіту, визнанняйогонедійсним, неприйняттяспадщиниабовідмовивідїїприйняттяспадкоємцями за заповітом, а також у разінеохопленнязаповітомусієїспадщини – право на спадкуванняодержують особи згідноіз законом:

  • У першучергу — дітиспадкодавця, у тому числізачаті за життяспадкодавця та народженіпісляйогосмерті, той з подружжя, якиййого пережив, та батьки.
  • У другу чергу право на спадкування за законом маютьріднібрати та сестриспадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.
  • У третючергу — ріднідядько та тіткаспадкодавця.
  • У четвертучергу — особи, які проживали зіспадкодавцемоднієюсім'єю не менш як п'ятьроків до часу відкриттяспадщини.
  • У п'ятучергу — іншіродичіспадкодавця до шостогоступеняспорідненнявключно, причомуродичіближчогоступеняспорідненняусуваютьвід права спадкуванняродичівподальшогоступеняспоріднення. У п'ятучергу право на спадкування за законом одержуютьутриманціспадкодавця, які не були членами йогосім'ї.

Спадщинавідкриваєтьсявнаслідоксмерті особи абооголошенняїїпомерлою.

Часом відкриттяспадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошуєтьсяпомерлою. Якщопротягомоднієїдоби померли особи, які могли б спадкувати одна післяодної, спадщинавідкриваєтьсяодночасно і окремощодокожної з них.

Місцемвідкриттяспадщини є місцеподанняпершої заяви, щосвідчить про волевиявленнящодоспадкового майна, спадкоємців, виконавцівзаповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна, абовимогикредиторів.

На підставіотриманоїпершої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягаєдержавнійреєстрації у Спадковомуреєстрі.

Предмет спадкування

До складуспадщинивходятьусі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриттяспадщини і не припинилисявнаслідокйогосмерті.

Право власності на земельнуділянку; у разіспадкуванняжитловогобудинку, іншихбудівель та споруд, об'єктанезавершеногобудівництва, щодоякогозареєстровано право власності/спеціальнемайнове право, переходить право власностіабо право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені; право на вклад; страховівиплати (страховевідшкодування); право на відшкодуваннязбитків, завданихспадкодавцеві у договірнихзобов'язаннях, або право на відшкодуваннязбитків, що належало спадкодавцевівідповідно до закону; право на стягнення неустойки (штрафу, пені) у зв'язку з невиконаннямборжникомспадкодавцясвоїхдоговірнихобов'язків, яка булаприсуджена судом спадкодавцеві за йогожиття; право на відшкодуванняморальноїшкоди, яке булоприсуджено судом спадкодавцеві за йогожиття; право на отриманнякомпенсації, яку відповідно до закону міг би отриматиспадкодавець за йогожиття.

Сумизаробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовоюнепрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвомабоіншимушкодженнямздоров'я, іншихсоціальнихвиплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам йогосім'ї, а у разіїхвідсутності — входятьдо складуспадщини.

Строки прийняттяспадщини

Загальний строк для прийняттяспадщинидорівнює 6 місяцям. Вінпочинаєвираховуватися з дня смертіспадкодавцяабо з дня, з якоговінбувоголошенийпомерлим.

Як бути, коли цей строк пропущено? Якщоспадкоємецьпротягомвстановленогостроку не подав заяву про прийняттяспадщини, вінвважається таким, що не прийнявїї.

У разіпропущенняшестимісячного строку для прийняттяспадщини, на підставі судового рішення  може бути встановленододатковий строк для подання заяви про прийняттяспадщини. Крім того, за письмовоюзгодоюспадкоємців, якіприйнялиспадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняттяспадщини, може подати заяву про прийняттяспадщининотаріусу.

Як свідчитьсудова практика, поважнимивизнаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотнимитруднощами для спадкоємця на вчиненнядій для прийняттяспадщини, зокрема:

  • тривала хвороба;
  • відбуванняпокарання в місцяхпозбавленняволі;
  • перебування на строковійвійськовійслужбі в Збройних Силах України;
  • необізнаністьспадкоємця про наявністьзаповітутощо.

Проте майте на увазі, щоюридичнанеобізнаністьпро строк у 6 місяців для звернення до нотаріусачипохилийвікабонепрацездатністьспадкоємця, перебуваннятривалий час за кордоном, несприятливіпогодніумовичивідсутністькоштів для проїзду до місцявідкриттяспадщини не вважаютьсяповажними причинами.

 

Усуненнявід права на спадкування

Є чітківиключення, коли певнихосібможутьусунутивід права на спадщину.

  1. Не мають права на спадкування особи, якіумиснопозбавилижиттяспадкодавцячи будь-кого з можливихспадкоємцівабо вчинили замах на їхнєжиття.

Є виключення: не застосовується до особи, яка вчинила такий замах, якщоспадкодавець, знаючи про це, все ж призначивїїсвоїмспадкоємцем за заповітом.

  1. Не мають права на спадкування особи, якіумисноперешкоджалиспадкодавцевіскластизаповіт, внести до ньогозміниабоскасуватизаповіт, і цимсприяливиникненню права на спадкування у них самих чи в іншихосібабосприялизбільшеннюїхньоїчастки у спадщині.
  2. Не мають права на спадкування за законом батьки післядитини, щодоякої вони були позбавленібатьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриттяспадщини.
  3. Не мають права на спадкування за законом батьки (усиновлювачі) та повнолітнідіти (усиновлені), а також інші особи, якіухилялисявідвиконанняобов'язкущодоутриманняспадкодавця, якщоцяобставинавстановлена судом.
  4. Не мають права на спадкування за законом одна післяодної особи, шлюбміжякими є недійснимабовизнаний таким за рішенням суду.

Якщошлюбвизнанийнедійснимпіслясмерті одного з подружжя, то за другим ізподружжя, якиййого пережив і не знав та не міг знати про перешкоди до реєстраціїшлюбу, суд можевизнати право на спадкуваннячастки того з подружжя, хто помер, у майні, яке булонабуте ними за час цьогошлюбу.

  1. Також за рішенням суду особа може бути усуненавід права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухиляласявіднаданнядопомогиспадкодавцеві, який через похилийвік, тяжку хворобу абокаліцтвобув у безпорадномустані.

Ціположенняпоширюються на всіхспадкоємців, у тому числі й на тих, хтомає право на обов'язковучастку у спадщині, а також на осіб, на користьякихзробленозаповідальнийвідказ.

 

Видачасвідоцтва про право на спадщину

Спадкоємець, якийприйнявспадщину, можеодержатисвідоцтво про право на спадщину.

З метою отриманнясвідоцтва про право на спадщинуспадкоємцюнеобхіднозвернутися до нотаріуса, якимбуло заведено спадкову справу, іззаявою про видачусвідоцтва, надатидокументи, якібудутьпідтверджувати право власностіспадкодавця на належнейомумайно, а також сплатитинеобхідніплатежі.

Варто звернутиувагу, щовідсутністьсвідоцтва про право на спадщину не позбавляєспадкоємця права на спадщину.