flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

13 лютого 2018, 10:19

Увага набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

06 лютого 2018 року набули чинності зміни в законодавстві, що передбачають посилення відповідальності за несплату аліментів. З метою посилення захисту права дитини на належне утримання внесено зміни до ряду законодавчих актів.

Так, Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено ст. 183-1, якою передбачено адміністративну відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини. А саме, якщо у батька чи матері дитини виникає заборгованість по сплаті аліментів за 6 місяців, таку особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Уповноваженим на складання протоколів про вчинення такого правопорушення будуть лише державні виконавці, які і будуть надсилати їх до суду за місцезнаходженням органу ДВС.

Суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт. А їх вид визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Внесення вказаних змін здійснено з метою впливу на несумлінних батьків, адже за ухилення від сплати аліментів вони будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи, а отримані кошти будуть спрямовані на сплату аліментів, що є на відміну від безоплатних громадських робіт, більш ефективним заходом для погашення наявної заборгованості.

Якщо боржник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати. У цьому випадку кожна доба арешту буде зараховуватися за 15 годин соціальних робіт. При цьому термін арешту не може перевищувати 15 діб.

Також внесено зміни до Сімейного кодексу України у частині вирішення одним із батьків питання тимчасового виїзду за межі України з дитиною без згоди другого батька.

Той що той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, може самостійно вирішити питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном чи відпочинку, за наявності довідки про заборгованість зі сплати аліментів за шість місяців (ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу України). Розрахунок заборгованості зі сплати аліментів здійснюватиме орган ДВС на вимогу стягувача. Відповідна довідка має бути видана протягом 10 днів та буде дійсною продовж 1 місяця з дня її видачі.

У разі якщо особа має заборгованість зі сплати аліментів за 6 місяців або ухиляється від виконання будь-яких інших зобов’язань, покладених на неї судовим рішенням, її може бути тимчасово обмежено у праві на виїзд з України. Право виносити такі постанови отримали державні виконавці.

Такий вид обмеження діє до виконання зобов’язань або сплати заборгованості по аліментам (п.5 ч.1 ст. 6 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»).

Крім обмеження в праві виїзду за кордон, до платника, котрий припустився заборгованості, яка перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, можуть застосовуватися й нові тимчасові обмеження  у праві:

  • керування транспортними засобами;
  • користування зброєю;
  • на полювання.

Такі обмеження діятимуть до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі

Але зверніть увагу, є певні винятки! Тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано в разі:

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;
  • використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи, або дитини з інвалідністю;
  • проходження боржником військової служби чи служби в районі проведення антитерористичної операції;
  • розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

Правом виносити зазначені постанови наділений державний виконавець.

З 06 лютого 2018 року особи звільнятимуться від сплати судового збору в разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Обов’язок батьків утримувати неповнолітню дитину, а в окремих випадках і своїх повнолітніх дітей, належить до конституційних обов’язків. А тому відповідально ставтеся до виконання своїх батьківських обов’язків, аби в подальшому до вас не були вжиті вищеперераховані заходи за їх неналежне виконання.